Kuruluş ve Tarihçe |
Bursa İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü 1948 yılında şehir merkezinde ayrı ayrı hizmet veren Orhan, Haraççıoğlu ( Cizyedarzade) ve Umumi Kütüphaneler’inin bütün koleksiyonları, T.C.Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “T.C. Bursa Umumi Kütüphanesi “ adı altında birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. 1949 yılında müdürlük olarak örgütlenerek kültür hayatına devam etmiştir. Bu tarihten sonra eski eserler ve yeni eserler olarak iki kısım halinde hizmet vermeye başlayan Bursa Umumi Kütüphanesi Müdürlüğü, 1962 yılında Bursa İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü adını almıştır.
Kütüphane daha sonra 1969 yılından 1980 yılına kadar olan dönemde, şu andaki İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğü’nün bulunduğu binada hizmet vermiştir. 22.06.1981 tarihinde dönemin Kültür Bakanı Cihat BABAN’ın da katılımıyla resmi açılışı yapılan kütüphane şimdiki ana hizmet binasına taşınmıştır.2006 yılında büyük bir onarımdan geçen kütüphane, aynı yılın sonlarında Görme Engelliler Bölümü’nün ( Sesli Kütüphane ) de faaliyete geçmesiyle birlikte hizmet verdiği kullanıcı kitlesini genişletmiştir.
2011 yılının başında derleme birimini de oluşturan kütüphane, Bursa’da çıkan bütün eserlerin, süreli yayınların vb. materyallerin derleme kütüphanelerine ulaştırılması hususunda Bursa’da ki tek yetkili merkezidir.
2017 yıl sonu itibari ile kütüphane dermesinde yaklaşık 80000 materyal bulunmaktadır. Kütüphanemizde kitapların yanı sıra, çeşitli konuları içeren süreli yayınlar, günlük gazeteler ve kitap dışı materyal olarak çeşitli eserlerin CD formatlı hali ile birlikte görme engelli kullanıcıları için de Braille alfabeli eserlerde mevcuttur.
Zengin bir gazete arşivine sahip olan kütüphane, özellikle yerel gazete arşivi bağlamında 60 yıllık bir geçmişe sahiptir. Kütüphane arşivinde bulunan yerel gazeteler ; Ant – Yeni Ant, Bursa’nın Sesi, Doğrudan Hakimiyet, Milletindir Hakimiyet, Bursa Marmara, Bursa Haber, Olay, Yeni Dönem, Hayat, Kent, Bursa Hakimiyet, Meydan gibi Bursa’da son 60 yılda çıkmış olan gazetelerdir. Bunun yanı sıra çeşitli dönemlere ait ulusal gazetelerin de arşivleri kütüphanemizde mevcuttur.
Kütüphanemiz 30.10.2018 tarihinden itibaren resmi tatil günleri hariç kullanıcı hizmetine 7/24 açıktır.
ÜYELİK KOŞULLARI Kütüphaneye üye olmak isteyen yetişkinler sadece T.C. Kimlik numaralarını gösterir kimlik belgesi ile müracaat ederek, üye kayıt formunu doldurup imzalayarak üye olabilirler. 16 yaşını doldurmamış veya ilköğretim öğrencileri ise; velisi olan bir yetişkin ile birlikte T.C. Kimlik numaralarını gösterir belge ile müracaat ederek, kütüphaneden temin edecekleri Üye Kayıt Formunu doldurup velisine imzalatmak suretiyle üye olabilmektedirler.
ÖDÜNÇ VERME KURALLARI Her üyenin bir defada en çok üç kitap alma hakkı vardır. Ödünç alınan kitaplar 15 gün içerisinde kütüphanemize iade edilmek zorundadır. 15 gün içinde okunamayan kitaplar için okuyucunun talebi üzerine on beş günlük süre uzatımı yapılır.
|
İLETİŞİM |
Adres :İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü Karaağaç Mahallesi İpekçilik Caddesi No.40 Yıldırım / BURSA Tel :0224 326 79 09 Fax :0224 327 75 19 E-Posta :Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. |